În trecut, ca și în prezent, instalațiile din contrucții au fost legate între ele prin conducte. Conductele fac parte din viața noastră cotidiană, deoarece prin ele ajunge la noi sursa indispensabilă vieții, apa potabilă. Putem alege dintre numeroși producători renumiți, dintr-o gamă atât de largă de produse, încât ne este foarte greu să alegem. La baza articolului stă un studiu prezentat la Universitatea Pollack Mihály din Pécs (Ungaria), Facultatea de Inginerie Mecanică.
mai multe
În orasul italian Lodi se gaseste una dintre cele mai mari catedrale romanice din Lombardia (Italia). Construcţia a început în 1160, si s-a încheiat în secolul al XVI-lea, fi ind divizata în trei nave. În biserica se gasesc nenumarate opere de arta, o relicva si o statuie al Sfântului Bessiano- patronul orasului si doua altare duble datând din secolul al 16-lea de Callisto si de Martino Piazza. În catedrala pot fi vazute si fragmente de fresce din anii 300 si 500.
mai multe
Tehnica încălzirii din ţevi de cupru prin perete, a sosit în Belgia! Tehnologia şi eficienţa se bazează pe o soluţie care s-a dovedit a fi eficientă deja: încălzire de temperatură joasă prin pardoseală. O varietate mare de sisteme de încălzire prin perete, oferă modalităţi de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirilor şi pot fi utile în reducerea consumului de energie a clădirilor. Ele pot fi adaptate la cele mai multe proiecte şi pot oferi economie de energie, datorită temperaturii reduse de funcţionare şi conductivităţii termice excelente ale cuprului. Sistemul de încălzire prin perete, cu țevi din cupru oferă confort şi o calitate bună aerului din interior, iar durabilitatea şi impermeabilitatea cuprului garantează funcţionarea impecabilă al sistemului pentru mulţi ani, fără cerințe de întreţinere.
mai multe
Cei care îşi propun să construiască stau pe gânduri atunci când ajung la alegerea sistemului de încălzire. Ce să aleagă: panouri radiante, radiatoare; încălzire prin convecţie sau prin radiaţie? În prezent stau la dispoziţie soluţii moderne pentru a economisi combustibil la utilizarea cazanelor, cu ajutorul sistemelor de automatizare, a izolaţiilor: pot fi alese sisteme eficiente de încălzire, în timp ce dimensiunea instalaţiilor devine din ce în ce mai redusă.
mai multe
Lipirea tare este prescrisă la executarea instalaţiilor interioare de distribuţie cu ţevi din cupru (în UE mai puţin România) sau în cazuri speciale de îmbinare a ţevilor din cupru. Metodologia executării acestori lipiri este reglementată de standarde europene armonizate.
mai multe
Cuprul este pe poziţia 3 dintre metalele cele mai des utilizate la nivel global, este parte integrantă a civilizaţiei globale de zeci de mii de ani. Datorită proprietăţilor excelente (rezistenţa la coroziune, conductivitate termică şi electrică remarcabilă) este folosit pe scară deosebit de largă iar în domeniul instalaţiilor pentru construcţii aproape că nici nu există echipamente care să nu conţină cupru.
mai multe
În ultima vreme, instalaţiile solare au devenit o modă, o temă de discuţie pentru toate straturile sociale, un subiect important pentru guvernele Uniunii Europene, mai ales prin prisma economisirii energiei şi al reducerii poluării mediului. Institutul European al Cuprului ca instituţie nonprofit, care activează pe lângă Parlamentul Europei, şi-a propus realizarea unei campanii de informare a specialiştilor despre instalaţiile solare, despre tehnicile de execuţie ale acestor instalaţii, despre concepţiile generale de urmărit în cazul realizării acestor instalaţii.
mai multe
Din punct de vedere al potenţialului economic, România este între primele 8 ţări ale Uniunii Europene. Călătorind în România şi văzând România cu ochiul unui cetăţean care trăieşte în ţările dezvoltate ale Uniunii, se observă un contrast între bogăţia geografică şi sărăcia socială. Avem la dispoziţie bogăţii despre care unele ţări nu au nici curajul să viseze, dar mulţi dintre noi suntem aroganţi faţă de aceste bogăţii - faţă de posibilităţile care ne sunt oferite. Este nevoie de o schimbare! Intelectualitatea tehnică trebuie să-şi aducă contribuţia la dezvoltarea ţării, prin prisma utilizării potenţialului tehnic şi al resurselor umane.
Tags: 
mai multe