Ghid de execuţie a instalaţiilor din ţevi de cupru

front.jpg

Conductele de apă din cupru au fost des folosite încă în Egiptul antic şi Roma antică. După deschiderea pieţei şi cu schimbările economice, şi instalatorii din ţara noastră au descoperit avantajele ţevilor de cupru oferite pe piaţă, astfel cuprul a devenit un material folosit pe scară largă. La executarea instalaţiilor şi sistemelor de încălzire şi alimentare cu apă în Europa de Vest, rata medie de folosire a ţevilor de cupru este de 65 %. Cuprul este un material natural şi refolosibil, nu permite pătrunderea oxigenului, bacteriilor şi virusurilor, are o rezistenţă mare la îmbătrânire. Calităţile mecanice, pereţii subţiri ai ţevilor şi asamblarea uşoară au dus la folosirea cuprului pe o scară largă. Îmbinarea ţevilor de cupru este uşoară şi sigură. Ţevile de distribuţie din cupru sunt de asemenea convenabile la reconstrucţii, fiind uşor adaptabile la lucrările de construcţii existente.

Rezistenţa cuprului la coroziune este considerată perfectă, deoarece în sistemul periodic este situat după metalele nobile. Cuprul previne procesul de creştere şi răspândire a bacteriilor în apa din ţevi. Această proprietate a cuprului este foarte importantă -în special la distribuţia de apă caldă menajeră- unde cuprul ajută eliminarea bacteriilor legionella.

Folosirea cuprului este convenabilă la distribuţia apei calde şi apei reci menajere, la sistemele de încălzire, la instalaţiile de încălzire solară, la distribuţiile de combustibil lichid şi de gaze, în industria frigorifică. Astfel cuprul poate fi folosit cu succes în multe ramuri ale industriei şi instalaţiilor.

În zilele noastre ţevile de cupru sunt fabricate cu ajutorul tehnologiilor de vârf, din cupru dezoxigenat cu fosfor, fără conţinut de oxigen. Nu sunt resturi de carbon pe suprafaţa interioară a ţevilor. Compoziţia chimică şi calitatea urmăreşte norma SR EN 1057. Suprafaţa interioară a ţevilor este foarte netedă. Ţevile sunt foarte rezistente, cu capacitatea de a rezista şi la presiuni foarte ridicate. Ţevile de cupru sunt rezistente la temperaturi ridicate de utilizare.
S-a menţionat deja, că unul din avantajele sistemelor de distribuţie din cupru este tehnologia de îmbinare uşoară, ceea ce este benefică şi din punct de vedere al cheltuielilor de investiţie aferente sistemelor de distribuţie executate din cupru. Pentru a obţine parametrii de eficienţă doriţi în execuţie, este necesar ca lucrătorii de montaj (instalatorii) să cunoască foarte bine această tehnologie modernă. Acest lucru asigură executarea perfectă a sistemelor de distribuţie din cupru, satisfăcând astfel pe deplin exigenţele şi cerinţele clienţilor.

Acest manual are ca scop: asigurarea unui suport tehnic care să vină în sprijinul instalatorilor în procesul de calificare referitor la execuţia instalaţiilor din ţevi de cupru. Mai mult, scopul manualului este de a prezenta tehnologiile de execuţie specifice cuprului, diferite de cele cunoscute de la instalaţiile tradiţionale din oţel.

În pragul aderării României la Uniunea Europeană, lucrarea de faţă doreşte să aducă contribuţia ECI la ridicarea calităţii instalaţiilor clădirilor din România.

Vă dorim mult succes în activitatea Dv. cu sistemele de distribuţie din ţevi de cupru şi în satisfacerea cerinţelor clienţilor Dvs. 

Share >