Fitinguri din cupru

Fitinguri pentru lipire capilară

Fitingurile sunt fabricate conform SR EN 1254-1. În vederea conectării lor la ţevile de cupru, sunt fabricate din cupru Cu-DHP (acelaşi material ca şi în cazul ţevilor). Dacă fitingurile se folosesc în scopul conectării ţevii şi fitingului din alt material sau conectării ţevii de cupru şi ţevii din alt material, fitingul folosit va fi din metal de tranziţie. Ca material de tranziţie se pot folosi bronzul sau alama. Fitingul (vezi fig. 4) trebuie marcat cu diametrul, producătorul şi marca de calitate.

   

producator.jpg

Fitinguri prin presare

Referitor la aceste fitinguri, o normă europeană relevantă este în pregătire (prEN 1254-7). În funcţie de construcţia fitingului, distingem două sisteme de fitinguri prin presare: sistemul A şi sistemul B (vezi fig. 5). La sistemul A, presarea are loc pe două suprafeţe (vezi fig. 6), iar la sistemul B pe trei suprafeţe (1 – în spatele etanşării, 2 – în faţa etanşării, şi 3 – pe planul etanşării).

 

sistemul.jpg

Fig. 5 Fitinguri pentru îmbinări prin presare

 

Efectul de etanşare se realizează prin folosirea unei etanşări fabricate dintr-un material potrivit prescris de normative şi prin presarea îmbinării (vezi fig. 6).

 

suprafata.jpg

Fig. 6 Secţiunea îmbinării prin presare, la sistemul A

 

În cazul distribuiţiilor aferente instalaţiilor de apă şi a încălzirilor cu apă, inelul de etanşare este negru; în cazul distribuţiei gazului, inelul de etanşare trebuie să fie galben. Pentru sistemele de distribuţie ale altor medii, culoarea inelului nu este reglementată încă.

De aceea, urmărim întotdeauna instrucţiunile producătorului, care trebuie să aibă certificat pentru scopul dat (vezi fig. 7):

  • Tipul mediului – marcă de culoare galbenă sau semnul GAZ
  • Valoare PN

Rezistenţa fitingului la temperaturi ridicate GT. de ex. GT/5 – rezistenţă termică până la 5 bari
 

fiting.jpg

Fig. 7 Fiting prin presare pentru distribuirea gazului

 

 

Notă: Conform normei pregătite prEN 1254-7, fitingurile de gaz vor fi marcate, în loc de PN (valoare nominală pentru presiune), la presiunea maximă de funcţionare MOP , de ex. MOP 5.

 

Fitinguri pentru îmbinări sudate

Se livrează cu electrozi de sudură electrică şi se vor comanda în funcţie de tipul ţevii la care se vor suda. Grosimea minimă a peretelui este 1.5 mm. Ţevile de ramificaţie şi ţevile de scurgere înclinate trebuie pregătite manual (alungire).

Share >