Caracteristicile ţevilor din cupru

Cuprul este singurul material de instalaţii, care de mii de ani transportă apa în siguranţă. Utilizarea cuprului este menţionată prima oară în anul 2750 î.e.n, în Egipt. Lângă Abusir, într-un templu, ţevile de alimentare cu apă au fost executate din cupru. Părţi intacte de sisteme de alimentare cu apă din ţevi de cupru din vremurile romane, pot fi văzute în Pompei şi Herculaneum, în acele oraşe care au fost distruse de erupţia Vezuviului în 79 e.n.

În secolul 20. cuprul a devenit materia primă favorită a sistemelor de încălzire şi sanitare, ridicând standardul de calitate la un nivel pe care alte materiale doar doresc să le atingă. Performanţa cuprului a fost dovedită în cursul deceniilor în care cuprul a fost utilizat în milioane de case europene, unde instalaţiile au fost executate din ţevi de cupru – asumându-şi astfel reputaţia de a fi cel mai performant material pentru ţevi.

Cuprul a fost testat în timp şi este în continuare materialul favorit al ţevilor de instalaţii din casele moderne. Aceste performanţe dovedite justifică faptul că, cuprul are proprietăţi deosebite în comparaţie cu alte materiale pentru ţevi.

rohre_neu_02.jpg

 

Datorită proprietăţilor mecanice şi fizice excelente, cuprul rezistă la temperaturi şi presiuni extreme precum şi la condiţii meteo neobişnuite. De la cei 200°C ale instalaţiilor solare până la cei -200°C ai gazelor lichefiate, şi la cei 30-40 bari presiune ale instalaţiilor de climatizare – numai cuprul rezistă acestor condiţii. Expus condiţiilor meteo extreme (radiaţii UV, raze solare, oxigen) ţeava din cupru nu îmbătrâneşte şi nu-şi schimbă proprietăţile cu trecerea timpului, ca ţevile din plastic.

Dacă doriţi un material rezistent la foc, care suportă 650°C timp de 30 de minute, atunci puteţi utiliza ţevile din cupru pentru instalaţiile de gaz, sau pentru sistemul automat de stingere a incendiilor.

Cuprul este cel mai adecvat material pentru instalaţiile de apă caldă menajeră, deoarece temperatura maximă de 80°C, respectiv presiunea de 10 bar sunt suportate cu uşurinţă şi în mare siguranţă de ţevile din cupru.

Natural, igienic, sustenabil şi reciclabil până la nesfârşit

Reciclabilitatea materialelor este de o importanţă cheie pentru industria de construcţii. Cuprul are indicatori excelenţi la acest capitol. Datorită durabilităţii şi duratei lungi de viaţă, cuprul contribuie la sustenabilitatea clădirilor, dar dacă este nevoie de demontare sau renovare, - contrar altor materiale de construcţii - cuprul nu ajunge între deşeuri, deoarece poate fi refolosit.

Cuprul reciclat este perfect similar cu materialul primar, indiferent de numărul refolosirilor. Cerinţa europeană de cupru este asigurată în prezent în proporţie de 45% din reciclare.

Datorită şirului infinit de reciclări, atomii de cupru din jgheabul casei Dv. pot avea originea în bijuterii medievale sau monede din Imperiul Roman.

Cuprul, ca oligoelement prezent în alimente este important pentru sănătatea noastră. Organismul uman nu poate produce cupru prin sinteză, deci consumul de cupru trebuie asigurat prin alimentaţie. Alimentele care conţin mult cupru sunt următoarele: alune, migdale, nucă, ficat, carne şi ciocolată.

Ţeava din cupru este singurul material de instalaţii, care datorită naturii ei este antibacterian şi igienic, devenind astfel cea mai bună alagere pentru un sistem de apă potabilă.

Cu mult înainte de descoperirea microorganismelor sau a bacteriilor, egiptenii, grecii, romanii şi aztecii au utilizat preparate pe bază de cupru pentru vindecarea durerilor de gât, pentru îngrijirea pielii şi pentru igiena zilnică.

Cercetările din prezent confirmă că ţevile din cupru (ale conductelor de apă) diminuează formarea de biofilm (strat compus din microorganisme, care se formează pe suprafaţa interioară a conductelor de apă) şi reduc posibilitatea de reproducere a bacteriilor periculoase cum ar fi Legionella.

Ţevi produse conform normelor europene: SR EN 1057: 2006 + A1:2010

Producţia şi utilizarea ţevilor de cupru, fitingurilor, materialelor de lipire este reglementată de norme europene valabile şi în România, cum ar fi norma SR EN 1057: 2006 + A1:2010 pentru ţevi de cupru. „Cupru şia aliaje din cupru. Ţevi rotunde, fără sudură, pentru apă şi gaz utilizate la instalaţii sanitare şi de încălzire.” Ţevile şi fitingurile de mai sus sunt folosibile independent de producător, pot fi preschimbate între ele, deci se simplifică criteriile de alegere a materialului, pot fi procurate mai uşor, iar sistemele pot fi extinse, lărgite, modificate şi după decenii.

SR EN 1057

Prin normele europene SR EN 1057 au fost specificate cerinţele tehnice cu privire la calitatea ţevilor de cupru. Această normă este valabilă şi pentru ţevile de cupru cu diametrul exterior între 6-276 mm (şi pentru cele izolate):

  • instalaţiile de distribuţie ale apei calde şi reci
  • sisteme de încălzire cu apă caldă şi cele prin pardoseală
  • instalaţiile din sistemele de gaz şi combustibil lichid
  • sisteme de recirculaţie a apei calde menajere

Norma SR EN 1057 este valabilă în Europa şi este garanţia condiţiilor tehnice, de aici provine cerinţa, ca la instalaţiile pentru construcţii este permisă doar utilizarea ţevilor conforme normelor SR EN 1057.

Ţeava de cupru trebuie să fie Cu-DHP sau CW024A, simbolul chimic fiind Cu, din latina Cuprum. Conform normei, următoarea marcă trebuie tipărită pe ţeavă într-o formă intelegibilă, distanţa dintre marcaje nu trebuie să fie mai mare de 600 mm (vezi fig. 1).

Conform normei SR EN 1057, pentru disticţie, pe ţeavă trebuie să apară obligatoriu următoarele date:

ral.jpg

Marcarea ţevii conform SR EN 1057

Mod de livrare

Diametru exterior (mm)

Duritate Rm Mpa*

Lungime
În colac ** 6-22 R 220 (moale) 25 m sau 50 m
În bare 6-10 R 290 (dure) 5 m
12-28 R 250 (semi-dure)
35-267 R 290 (dure)

* 1MPa corespunde valorii 1N/mm2
** diametru colac între 500 şi 900 mm

Share >

Ghidul de proiectare a instalaţiilor din ţevi de cupru vine în ajutorul proiectanţilor la dimensionarea sistemelor de instalaţii sanitare, instalaţii de încălzire centrală, instalaţii de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de alimentare cu combustibil lichid, instalaţii de aer comprimat, etc.
01/12/2014
Ghidul de execuţie a instalaţiilor din ţevi de cupru vine în ajutorul instalatorilor la executarea sistemelor de instalaţii sanitare, instalaţii de încălzire centrală, instalaţii de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de alimentare cu combustibil lichid, instalaţii de aer comprimat, etc.
01/12/2014