Ţevile de cupru-elementele de bază ale instalaţiilor în construcţii

Cuprul este pe poziţia 3 dintre metalele cele mai des utilizate la nivel global, este parte integrantă a civilizaţiei globale de zeci de mii de ani. Datorită proprietăţilor excelente (rezistenţa la coroziune, conductivitate termică şi electrică remarcabilă) este folosit pe scară deosebit de largă iar în domeniul instalaţiilor pentru construcţii aproape că nici nu există echipamente care să nu conţină cupru.

Prima „ţeavă din cupru” datează din 2750 î.e.n. din Egipt, unde conducta de apă potabilă a constat dintr-un jgheab în formă de U, acoperit cu tablă din cupru. O parte din această conductă poate fi văzută la Muzeul de Stat din Berlin, ca dovadă a duratei de viaţă aproape nelimitate ale cuprului. După revoluţia industrială s-au folosit ţevi cu pereţi groşi, dar începând cu anii '30 ai secolului trecut, cu apariţia ţevilor cu pereţi subţiri, ţeava de cupru a devenit una dintre materialele cel mai frecvent utilizate, fiind utilizat în toate specialităţile de instalaţii.

 

Ţevi standardizate conforme normei SR EN 1057, independente de producător

Producţia şi normele de utilizare ale ţevilor din cupru în România sunt prescrise la fel ca în Uniunea Europeană de standardul SR EN 1057 "Cuprul şi aliaje din cupru. Ţevi din cupru fără sudură cu secţiune circulară pentru apă şi gaz, utilizate la instalaţii sanitare şi sisteme de încălzire." Ţevile fabricate conform acestui standard, şi fitingurile conforme standardului aferent (SR EN 1254) pot fi utilizate indiferent de producător, sunt interschimbabile, simplificând astfel criteriile de alegere a materialului, pot fi procurate uşor de la comercianţi, facilitând astfel modificarea şi extinderea sistemelor de instalaţii existente şi peste decenii. La celelalte produse concurente diferă mărimea, calitatea, tipurile de îmbinare, fapt ce poate cauza probleme, deoarece nimeni nu poate garanta că acel producător va fi prezent peste zece ani pe piaţă cu produsele lui. Dar producătorii de ţevi şi fitinguri din cupru vor fi prezenţi!

 

producator.jpg

Fig. 1. Marcarea ţevii conform SR EN 1057

 

Minimizarea înmulţirii agenţilor patogeni

Cuprul inhibă înmulţirea bacteriilor şi a altor agenţi patogeni, lucru cunoscut deja şi de strămoşii noştri; ei depozitau apa în vase din cupru cu scopul păstrării prospeţimii apei, fapt confirmat şi de ultimele rezultate ale cercetărilor în materie. Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite (EPA) a înregistrat cuprul ca material antimicrobian, care poate să combată bacteriile capabile de provocarea unor infecţii periculoase. Aceste cercetări au fost efectuate în spitale, dar în domeniul instalaţiilor pt. construcţii experimentele institutului olandez independent de cercetare a calităţii apei, KIWA, au demonstrat valori semnificativ mai mici ale concentraţiei de bacterii Legionella în apa din ţevile de cupru, comparativ cu ţevile din plastic. Această proprietate a cuprului scade cu formarea biofilmului, dar avantajul lui în acest domeniu este evident. Desigur, alegerea materialului este doar un mijloc în combaterea Legionellei, proiectarea profesionistă (evitarea secţiunilor de ţevi unde apa stagnează, temperaturi adecvate, izolarea conductelor) este inevitabilă.

Protecţia mediului, construcţii sustenabile

Dezvoltarea sustenabilă, energii regenerabile în cămine – specialiştii din industria construcţiilor, cât şi antreprenorii trebuie să se adapteze la noile priorităţi, şi să le pună în aplicaţie. Alegerea materialelor este criteriul principal pentru a face faţă cerinţelor de mediu, pentru utilizarea eficientă a energiei astfel, ca cerinţele de confort şi siguranţă ale locatarilor să fie satisfăcute în totalitate.

Ţevile din cupru satisfac aceste cerinţe, ţevile au durată lungă de viaţă, iar la sfârşitul vieţii lor, produsele din cupru pot fi reciclate simplu, ieftin şi rapid. În UE, în prezent 42% din cuprul folosit provine din material reciclat.

 

level.jpg

Fig. 2. Materialul construcţiilor sustenabile

 

Cele mai importante informaţii cu privire la instalaţiile de apă potabilă

Regula de curgere

De-alungul proiectării şi executării acestor instalaţii trebuie respectate unele reguli cu privire la ţevile din cupru. Prima dintre aceste reguli este aşa-numita regulă de curgere, conform căreia după ţeava din cupru nu poate urma o ţeavă din oţel galvanizat în direcţia curgerii apei, deoarece ionii de cupru care se eliberează din cauza oxigenului dizolvat în apă pot cauza coroziunea electrochimică a ţevii din oţel galvanizat. Această regulă se aplică la sistemele da apă potabilă şi apă caldă menajeră, precum şi la conductele de recirculaţie. Este important de menţionat că la sistemele de încălzire închise ţeava de cupru poate fi combinată cu radiatoarele din oţel, în acest caz nu apare fenomenul de coroziune, deoarece conţinutul de oxigen liber în apă este minim.

 

Instalaţii de încălzire

În mod tradiţional, ţevile de cupru sunt utilizate la sistemele de încălzire. Pot fi executate instalaţii de încălzire cu ţevi de cupru cu radiatoare sau încălzire de suprafaţă (pardoseală şi perete).

 

tevile3_kicsi.jpg

Fig. 3. Lipirea

 

Cele mai importante reguli de instalare:

• La sistemele de încălzire se recomandă utilizarea ţevilor cu grosimea pereţilor mai mici de 1 mm (de ex. 15x0,8 mm). Preţul acestor sisteme va fi mai avantajos.
• Îmbinarea ţevilor de cupru poate fi realizată prin lipire moale (medii până la temperaturi de 110°C), se mai pot executa aplicaţii prin lipire tare şi prin pressfitinguri cu inel de etanşare tip O de culoare neagră, sau îmbinări prin filet.
• Izolarea termică este foarte importantă. Poate fi executată ulterior prin aplicarea izolaţiei, sau prin utilizarea de ţevi preizolate. Avantajul ţevilor preizolate este, că sunt mai eficiente din punct de vedere al diametrului exterior.
• Dilataţiile termice trebuie echilibrate atent de proiectant şi de executant. Coeficientul de dilatare termică a cuprului este de 0,017 mm/m.K
• În cazul sistemelor de încălzire nu există nicio regulă de curgere. La sisteme închise, ţeava de cupru poate fi combinată cu radiatoarele din oţel (cu ventile din bronz). În acest caz nu apare fenomenul de coroziune, deoarece conţinutul de oxigen liber în apă este minim.
• La aplicaţii ascunse este indicată utilizarea ţevilor cu înveliş din plastic. Acest înveliş apără ţeava de cupru de efectul coroziv al tencuielii şi permite dilatarea termică.

 

Instalaţii de gaz

La instalaţiile de gaz avantajul ţevilor din cupru constă în instalarea mai rapidă şi mai uşoară în comparaţie cu ţevile tradiţionale din oţel.

 

Share >