Sisteme de încălzire prin perete din cupru, o soluţie eficientă pentru un confort mai mare

Tehnica încălzirii din ţevi de cupru prin perete, a sosit în Belgia! Tehnologia şi eficienţa se bazează pe o soluţie care s-a dovedit a fi eficientă deja: încălzire de temperatură joasă prin pardoseală. O varietate mare de sisteme de încălzire prin perete, oferă modalităţi de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirilor şi pot fi utile în reducerea consumului de energie a clădirilor. Ele pot fi adaptate la cele mai multe proiecte şi pot oferi economie de energie, datorită temperaturii reduse de funcţionare şi conductivităţii termice excelente ale cuprului. Sistemul de încălzire prin perete, cu țevi din cupru oferă confort şi o calitate bună aerului din interior, iar durabilitatea şi impermeabilitatea cuprului garantează funcţionarea impecabilă al sistemului pentru mulţi ani, fără cerințe de întreţinere.

Încălzire eficientă la renovarea unor clădiri cu consum redus de energie şi la construcţii noi

Deşi în prezent, în Belgia sistemele de încălzire prin perete sunt rare, acestea sunt deja bine-cunoscute în alte ţări europene, ca Germania: lider în construcţia clădirilor verzi. Această soluţie este destinată proiectelor de eficientizare energetică a clădirilor şi construcţiei locuinţelor, cu consum redus de energie. La fel ca noua generație de sisteme de încălzire prin pardoseală, sistemele de încălzire prin perete cu ţevi de cupru, funcționează la temperatură joasă (în jur de 30°C), asigurând economie de energie şi îmbunătățind confortul. Se estimează, că la fiecare grad la temperatura de funcţionare, rezultă o economie de aproximativ 6% din costurile de încălzire. În plus, datorită conductivităţii termice excelente ale cuprului, sistemul nu prezintă aproape nicio inerţie termică, limitând astfel pierderile de energie (metalul roșu este de aproape 1.000 de ori mai conductiv decât plasticul). În ceea ce privește generarea de căldură, rețeaua de conducte poate fi conectată la toate generatoarele standard şi permite şi utilizarea optimă a resurselor de energie regenerabilă, ca pompele de căldură, panourile solare și sistemele geotermale.

 

wl_2.jpg

Încălzire prin perete, cu ţevi de cupru cu înveliș din plastic, la un şantier de construcţii © Wieland

 

 

wl_1.jpg

Încălzire prin pereți, din ţevi de cupru cu înveliș din plastic la o mansardă © Wieland

 

Sisteme diferite pentru asigurarea tuturor cerințelor tehnice la toate tipurile de proiecte

Încălzirea prin perete este o opțiune de încălzire ascunsă și flexibilă, potrivită atât construcţiilor noi cât și renovărilor. Oferă o alternativă la încălzirea prin pardoseală pentru anumite proiecte, de exemplu, când spațiile în pardoseală sunt limitate, sau când structurile portante sunt subţiri. Această nouă metodă de încălzire este disponibilă în două tipuri diferite.

Primul sistem este compus din spirale profilate de diferite dimensiuni, care pot fi adaptate la toate formele de cameră și la orice necesitate de încălzire. Elementele de susţinere învelite sunt fixate direct pe ţevi şi apoi structura este montată pe perete. Varianta "uscată" constă în montarea ţevilor din cupru direct pe plăci din gipscarton.

Prin cealaltă metodă de instalare, ţevile de cupru sunt montate pe pereți într-o formă de spirală, care este determinată de studiul termic prealabil. Ţevile din cupru cu pereți subțiri cu înveliș din plastic, sunt fixate pe pereți, dar mai întâi sunt acoperite cu izolaţie termică şi  fonică, iar la finisaj sunt tencuite sau acoperite cu gips pulverizat, care îmbunătățește caracteristicile termotehnice ale clădirii.

 

c_kme_wl_9.jpg

Ţevi profilate, montate pe perete sau direct pe gipscarton © KME

 

 

schema_de_coupe_0.jpg

Diagrama unui sistem de încălzire prin perete şi pardoseală, din țevi de cupru cu înveliș din plastic © Wieland

 

Cuprul: cheia unui sistem stabil

Alegerea cuprului pentru dezvoltarea acestei aplicații nu a fost o coincidență. Materialul numărul unu în Europa pentru ţevile de acm şi încălzire, cuprul este recunoscut de către profesioniști pentru fiabilitate și rezistență la îmbătrânire. Cuprul a fost utilizat pe scară largă pentru sisteme încorporate de zeci de ani.

Complet impermeabil față de oxigen, cuprul garantează etanșeitatea sistemului și proprietățile antimicrobiene naturale pot inhiba înmulţirea microorganismelor, care ar putea periclita sistemul. Un sistem de încălzire prin perete cu cupru, nu necesită întreținere de rutină: nu este nevoie de spălare periodică, nici de inhibitor de coroziune, barieră anti-oxigen sau de tratare a apei. În plus, maleabilitatea cuprului ușurează prelucrarea şi instalarea sistemului.

 

Încălzire sănătoasă pentru un confort optim, atât vara cât și iarna!

Deţinând aceleași avantaje ca și încălzirea prin pardoseală, sistemele de încălzire prin perete cu ţevi din cupru furnizează căldură stabilă și uniformă, care poate fi reglată în fiecare cameră independent, cu aproape zero inerție. Apa caldă care circulă în conducte, creşte temperatura pereţilor și camera este încălzită prin intermediul radiațiilor. Acest lucru permite evitarea dezavantajelor, care produc disconfort la sistemele de încălzire tradiționale: zonele reci, temperatura scăzută la nivelul solului și variații semnificative de temperatură. În timpul verii, sistemul este reversibil, adică poate fi utilizat pentru răcire și permite o reducere a temperaturii cu 2-3 grade.

Pe lângă confort, sistemele de încălzire prin perete contribuie la îmbunătăţirea calităţii aerului din interior şi previn uscarea aerului. Nivelul ridicat de radiații, anulează efectele convecției, împiedicând astfel circulația prafului și a particulelor. În timpul iernii, sistemul usucă pereţii şi previne formarea mucegaiului. În timpul verii, apa rece care circulă în rețeaua de conducte, scade temperatura din camere, fără formarea condensului pe pereți și pe tavane.

Share >