Încălzire eficientă energetic din ţevi de cupru

Cei care îşi propun să construiască stau pe gânduri atunci când ajung la alegerea sistemului de încălzire. Ce să aleagă: panouri radiante, radiatoare; încălzire prin convecţie sau prin radiaţie? În prezent stau la dispoziţie soluţii moderne pentru a economisi combustibil la utilizarea cazanelor, cu ajutorul sistemelor de automatizare, a izolaţiilor: pot fi alese sisteme eficiente de încălzire, în timp ce dimensiunea instalaţiilor devine din ce în ce mai redusă.

 

 

Cel mai important este confortul

Încălzire prin perete, prin pardoseală: sistemele cu panouri radiante capilare sau executate din ţevi de diametre mici pot fi introduse în mai multe moduri în sistemul de încălzire a casei. Asigură confort superior, având avantajul că operează cu agent termic de temperaturi reduse (până la 40°C) şi cu suprafeţe radiante de temperatură joasă. În funcţie de tipul clădirii, temperatura de 25 şi 28°C a suprafeţei este suficientă chiar şi la cele mai scăzute temperaturi exterioare. În cazul în care întreaga suprafaţă a peretelui sau a pardoselii este utilizată ca suprafaţă de încălzire, agentul termic nu trebuie încălzit la temperatura sistemelor clasice de 65°C. Apa de 40°C este perfect adecvată pentru a atinge temperatura de suprafaţă dorită. Prin urmare, aceste sisteme pot profita de energia furnizată de colectoarele solare sau de pompele de căldură pe tot parcursul anului!

 

3_kep.jpg

 

Consum redus de energie

Încălzirea radiantă cu panouri este combinaţia ideală pentru sistemele cu pompă de căldură: fiecare Watt se obţine din energia regenerabilă în modul cel mai economic. Alegerea corectă a materialului ţevilor nu este neglijabilă din perspectiva reducerii costurilor şi a risipei de energie. Suprafaţa interioară a ţevii de cupru este foarte netedă, oferind flux excelent pentru apa care circulă prin ea. Această caracteristică duce la economii semnificative în cea ce priveşte consumul de energie a pompei de circulaţie. Instalaţiile moderne de încălzire cu temperaturi reduse de operare realizate din ţevi de cupru, sunt foarte eficiente şi necesită puţină energie. În cazul încăperilor mai mari cu încălzire prin pardoseală, cu o temperatură mai redusă cu 2 grade a apei se poate obţine un confort adecvat, şi se economiseşte 12% din costurile încălzirii.

 

nevtelen.jpg


Cuprul este materialul ideal pentru încălzirea prin pardoseală şi datorită numeroaselor elemente prefabricate este uşor de instalat. În comparaţie cu alte materiale nemetalice de ţevi, are o conductivitate termică foarte bună, ceea ce înseamnă, că transmite rapid căldura apei către suprafaţa pardoselii. Astfel creşte eficienţa sistemelor de încălzire şi încălzirea încăperilor este mult mai rapidă. La sistemele moderne de încălzire prin pardoseală ţevile de cupru sunt montate direct lângă straturile de izolaţie fonică şi termică. Datorită diametrului redus al ţevilor din cupru grosimea pardoselii nu este mare şi nu apar depuneri de calcar.

 

Încălzire prin perete

Pentru a obţine o temperatură interioară confortabilă şi sănătoasă, se montează din ce în ce mai multe sisteme de încălzire de perete. Acestea radiază căldura asigurând astfel un câmp termic omogen. În comparaţie cu radiatoarele montate sub ferestre, încălzirea prin perete nu are un efect negativ în cea ce priveşte vehicularea aerului în încăpere şi angrenarea particulelor de praf pe suprafaţa pereţilor. Radiaţia câmpului termic de joasă temperatură crează un câmp termic omogen, staţionar în gama de radiaţii infraroşii. Astfel, în comparaţie cu alte metode de încălzire, acest sistem asigură cel mai scurt timp de reacţie dintre toate sistemele existente. Ţevile din cupru reprezintă o alegere excelentă deoarece nu apare fenomenul de difuzie a oxigenului prin pereţii lor. Astfel oxigenul nu intră în sistem, fapt ce ar declanşa ruginirea elementelor din oţel al sistemului (elementele cazanului, pompei). Un alt avantaj incontestabil este, că ţevile pot fi detectate în perete cu un simplu detector de metale, prevenind astfel găurirea accidentală a reţelei de conducte.

Share >