Prevenirea infectării cu Legionella

Infecţia cu Legionella este cauzată de bacteria numită Legionella, care în 1976 la reuniunea din Philadelphia a veteranilor de război a dus la moartea a 34 de persoane, de aici denumirea. Diametrul bacteriei este de 0.2 - 0.7 μm, cu o lungime de 2-20 μm, şi are cca. 40 tipuri cunoscute, din care 20 periculoase. Infecţia cu Legionella este o infecţie pulmonară, organismul poate fi contaminat prin inhalarea vaporilor de apă infectaţi (duş, baie de aburi). 
 

Primele simptome sunt similare unei gripe, apoi creşte febra pacientului (39,5 ˚ C), are ameţeli şi dureri abdominale (greaţă, vărsături), boala poate fi fatală. Pentru reproducerea bacteriilor este necesară o temperatură de 20 ° C şi 45 ° C a apei, şi de prezenţa materialelor organice care ajută la reproducerea lor pe impurităţile, calcarul depus pe pereţii conductelor. În condiţii optime pentru Legionella, numărul bacterrilor se dubleaza la fiecare 4 ore.

Riscul infecţiei poate fi redus cu o bună proiectare şi executare a tâmplăriilor şi instalaţiilor. Următoarele indicaţii merită să fie urmărite:

  • Temperatura apei potabile să nu depăşească 25 ° C
  • Temperatura de apei calde din sistem trebuie ţinută mereu peste 55 ° C, iar apa din boiler să fie de min. 60 °C
  • Este recomandată izolarea ţevilor de apă rece şi apă caldă
  • Evitarea proiectării conductelor fără flux, unde apa stagnează, deconectarea conductelor nefolosite
  • Robinetul de apă rece şi apă caldă să fie plasată cât mai aproape de racordul de apă.
  • Curăţarea frecventă, de exemplu decalcalizarea
  • Alegerea de ţevi din materiale corespunzătoare

 

biofilm_in_een_drinkwatervoorraadvat.jpg

La alegera ţevilor, trebuie menţionat caracterul antibacterian al cuprului, fapt cunoscut de mult de omenire, fapt confirmat şi de cercetări recente. Studiul KIWA a arătat în mod clar diferenţa dintre ţevile de cupru şi conductele din PEX - privind formarea unui biofilm pe pereţii ţevilor (mediul optim pentru bacterii). Numărul bacteriilor Legionella în apa din ţevi– la 1-2 ani după instalare arăta o valoare de 10 ori mai scăzută de Legionella în favoarea cuprului. Cu trecerea timpului însă, această diferenţă poate să scadă datorită stratului protector care se formează în interiorul ţevilor de cupru. 

Proiectarea instalaţiilor de apă va respecta normele europene şi prescripţiile DVGW W551. 
 

Alte informaţii:

  • Sistemele de apă caldă menajeră şi calitatea apei potabile
  • În limba engleză: Legionella.org

 

 

biofilm.jpg

 

Share >