Instalaţii de încălzire

Cuprul este singurul material de instalaţii, care de mii de ani transportă apa în siguranţă. Utilizarea cuprului este menţionată prima oară în anul 2750 î.e.n, în Egipt. Lângă Abusir, într-un templu, ţevile de alimentare cu apă au fost executate din cupru. Părţi intacte de sisteme de alimentare cu apă din ţevi de cupru din vremurile romane, pot fi văzute în Pompei şi Herculaneum, în acele oraşe care au fost distruse de erupţia Vezuviului în 79 e.n.

În secolul 20. cuprul a devenit materia primă favorită a sistemelor de încălzire şi sanitare, ridicând standardul de calitate la un nivel pe care alte materiale doar doresc să le atingă. Performanţa cuprului a fost dovedită în cursul deceniilor în care cuprul a fost utilizat în milioane de case europene, unde instalaţiile au fost executate din ţevi de cupru – asumându-şi astfel reputaţia de a fi cel mai performant material pentru ţevi.

 

Producţia şi utilizarea ţevilor din cupru standardizate pentru instalaţii

Producţia şi normele de utilizare ale ţevilor din cupru în România sunt prescrise la fel ca în Uniunea Europeană de standardul SR EN 1057 "Cuprul şi aliaje din cupru. Ţevi din cupru fără sudură cu secţiune circulară pentru apă şi gaz, utilizate la instalaţii sanitare şi sisteme de încălzire." Ţevile fabricate conform acestui standard, şi fitingurile conforme standardului aferent (SR EN 1254) pot fi utilizate indiferent de producător, sunt interschimbabile, simplificând astfel criteriile de alegere a materialului, pot fi procurate uşor de la comercianţi, facilitând astfel modificarea şi extinderea sistemelor de instalaţii existente şi peste decenii. La celelalte produse concurente diferă mărimea, calitatea, tipurile de îmbinare, fapt ce poate cauza probleme, deoarece nimeni nu poate garanta că acel producător va fi prezent peste zece ani pe piaţă cu produsele lui. Dar producătorii de ţevi şi fitinguri din cupru vor fi prezenţi!

 

Sisteme de încălzire cu ţevi de cupru

În mod tradiţional, ţevile de cupru sunt utilizate la sistemele de încălzire. Pot fi executate instalaţii de încălzire cu ţevi de cupru cu radiatoare sau încălzire de suprafaţă (pardoseală şi perete).

 

Cele mai importante reguli de instalare:

 • La sistemele de încălzire se recomandă utilizarea ţevilor cu grosimea pereţilor mai mici de 1 mm (de ex. 15x0,8 mm). Preţul acestor sisteme va fi mai avantajos.
 • Îmbinarea ţevilor de cupru poate fi realizată prin lipire moale (medii până la temperaturi de 110°C), se mai pot executa aplicaţii prin lipire tare şi prin pressfitinguri cu inel de etanşare tip O de culoare neagră, sau îmbinări prin filet.
 • Izolarea ţevilor este foarte importantă. Poate fi executată ulterior prin aplicarea izolaţiei, sau prin utilizarea de ţevi preizolate. Avantajul ţevilor preizolate este, că sunt mai eficiente din punct de vedere al diametrului exterior.
 • Dilataţiile termice vor fi calculate atent de proiectant şi în faza de execuţie, se vor monta compensatoare de dilataţie liniare sau axiale pe conductă, în zonele de dilataţie. Pentru detalii vezi pagina 23 din Ghidul de execuţie al instalaţiilor din ţevi de cupru sau www.cupru.com.
 • În cazul sistemelor de încălzire nu există nicio regulă de curgere. La sisteme închise, ţeava de cupru poate fi combinată cu radiatoarele din oţel (cu ventile din bronz). În acest caz nu apare fenomenul de coroziune, deoarece conţinutul de oxigen liber în apă este minim.
 • La aplicaţii ascunse este indicată utilizarea ţevilor cu înveliş din plastic.

 

Avantajele ţevilor de cupru în cazul sistemelor de încălzire:

 • Rezistenţă la coroziune timp de zeci de ani
 • Ţevile nu îmbătrânesc, proprietăţile lor nu se schimbă în timp
 • Datorită faptului că ţevile din cupru sunt omogene (cupru curat), comparând comportarea ţevilor din cupru cu ţevile multistrat tip PExAl rezultă concluzia unei stabilităţi mult mai bune, şi avantajul semnificativ al ţevilor din cupru este lipsa tensiunii mecanice în structura ţevii.
 • Coeficientul de dilataţie al ţevilor din cupru este mult mai mic decât al ţevilor din plastic. În cazul aplicaţiilor de pardoseli radiante, valoarea coeficientului de dilataţie al ţevilor din cupru este cel mai aproape –dintre toate tipurile de ţevi- de vaolarea coeficientului de dilataţie al şapei.
 • Ţevile de cupru rezistă la temperaturi mari, şi la creşterea bruscă a temperaturii cauzate de reglajul incorect al temperaturii din centrala termică.
 • Ţevile de cupru sunt rezistente la adaosuri de dedurizare.
 • Ţevile din cupru sunt rezistente la difuzia oxigenului, astfel se pot executa toate tipurile de sisteme de instalaţii de încălzire fără pericolul difuziei de oxigen.
 • Instalarea ţevilor de cupru este simplă, rapidă şi rentabilă.
 • Îmbinări simple (la pardoselile radiante lipire tare sau pressfitinguri), sigure.

Încălzire prin perete

Încălzire prin pardoseală

Share >

Tehnica încălzirii din ţevi de cupru prin perete, a sosit în Belgia! Tehnologia şi eficienţa se bazează pe o soluţie care s-a dovedit a fi eficientă deja: încălzire de temperatură joasă prin pardoseală. O varietate mare de sisteme de încălzire prin perete, oferă modalităţi de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirilor şi pot fi utile în reducerea consumului de energie a clădirilor. Ele pot fi adaptate la cele mai multe proiecte şi pot oferi economie de energie, datorită temperaturii reduse de funcţionare şi conductivităţii termice excelente ale cuprului. Sistemul de încălzire prin perete, cu țevi din cupru oferă confort şi o calitate bună aerului din interior, iar durabilitatea şi impermeabilitatea cuprului garantează funcţionarea impecabilă al sistemului pentru mulţi ani, fără cerințe de întreţinere.
28/11/2014
Ghidul de execuţie a instalaţiilor din ţevi de cupru vine în ajutorul instalatorilor la executarea sistemelor de instalaţii sanitare, instalaţii de încălzire centrală, instalaţii de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de alimentare cu combustibil lichid, instalaţii de aer comprimat, etc.
01/12/2014