Instalaţii de gaze şi GPL

În cazul instalaţiilor de gaze pot fi utilizate doar ţevi de cupru conform normei SR EN 1057. Este important de reţinut că grosimea pereţilor ţevilor de cupru trebuie să fie de minim 1 mm, până la diametre de 22 mm, şi 1,5 mm când ţeava are diametrul maxim de 28 mm. Îmbinarea ţevilor poate fi de 2 tipuri: lipire tare şi pressfiting – aceste procedee sunt mai rapide, mai simple şi mai ieftine decât îmbinarea ţevilor din oţel.


Lipire tare

La ţevile de cupru şi la armăturile din bronz lipirea tare va fi realizată în conformitate cu respectarea normativului SR EN 1254-1 (lipire capilară) iar lipirea tare cu respectarea SR EN 1044 cu materiale de lipit în conformitate cu SR EN 1045.
 

Avantajele lipirii tari:

 1. racord stabil, etanş şi durabil,
 2. sigur din punct de vedere a protecţiei la incendiu, deoarece temperatura de topire la lipire tare este între 600-700 ° C
 3. fitinguri ieftine şi uşor de procurat,
 4. este mult mai rapid, mai simplu şi mai ieftin decât îmbinarea ţevilor din oţel, ţevile din cupru necesitând manoperă mai redusă.
   

Pressfiting

Pressfitingul este tehnologia cea mai rapidă, modernă de îmbinare a ţevilor, esenţa lui constă în faptul că fitingul este presat pe ţeavă, fără să fie necesară utilizarea flăcării deschise. Racordul este executat rapid, dar pot fi utilizate numai fitinguri care corespund normei DVGW VP 614.

 1. presiunea maximă de lucru 5 bar
 2. temperatura maximă admisă între -20 ° C şi +70 ° C,
 3. inscripţia GAS şi semnul galben pe ambele părţi
 4. garnitură de etanşare din cauciuc sintetic special de culoare galbenă

  

presidom.jpg

 

Avantajele pressfitingului:

 1. racord stabil, etanş şi durabil,
 2. sigur din punct de vedere a protecţiei la incendiu, la o temperatură de 650 ° C, presiune de 1 bar, nu permite pentru 30 de minute emanarea gazului,
 3. nu necesită folosirea de flacără deschisă, indicat la lucrări de renovare a sistemelor de gaze din locuinţe,
 4. puţine utilaje de lucru, este nevoie doar de cleşte de presare,
 5. îmbinarea este foarte rapidă, simplă, ieftină, banii investiţi în utilajul de presare se recuperează repede şi în multe cazuri sunt puse la dispoziţia instalatorului gratuit de către furnizorul de fitinguri.

Conform normelor în vigoare instalaţiile de gaze pot fi executate din ţevi de cupru doar de persoane specializate, care cunosc tehnologia de instalare şi au termitat cu succes cursul de pregătire.

 

 

 

Share >

Ghidul de proiectare a instalaţiilor din ţevi de cupru vine în ajutorul proiectanţilor la dimensionarea sistemelor de instalaţii sanitare, instalaţii de încălzire centrală, instalaţii de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de alimentare cu combustibil lichid, instalaţii de aer comprimat, etc.
01/12/2014
Ghidul de execuţie a instalaţiilor din ţevi de cupru vine în ajutorul instalatorilor la executarea sistemelor de instalaţii sanitare, instalaţii de încălzire centrală, instalaţii de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de alimentare cu combustibil lichid, instalaţii de aer comprimat, etc.
01/12/2014