Domenii de aplicaţie

Ţeava de cupru este un material complex, de calitate superioară, poate fi folosită la conducte de apă potabilă şi apă caldă, încălzire cu radiatoare, - prin pardoseală sau de suprafață, pentru conducte de gaze naturale, GPL, gaze industriale şi medicale, păcură, conducte de aer comprimat, conductele colectoarelor de energie solară şi ale sistemelor de climatizare.

În cele ce urmează, vă prezentăm regulile şi reglementările în vigoare referitoare la instalarea sistemelor de apă, gaze şi încălzire:

 

Apa potabilă

Cuprul are o caracteristică unică printre materialele utilizate pentru transportarea apei potabile: proprietățile sale igienice pot combate şi inhiba proliferarea bacteriilor care vin în contact cu suprafața interioară, ca Legionella pneumophila. Din această cauză, apa potabilă transportată de aceste ţevi este mai sănătoasă. Mai multe cercetări au dovedit acest beneficiu al cuprului, iar unele spitale au decis să instaleze ţevi de cupru pentru conductele de apă, ca să protejeze sănătatea pacienţilor lor. În plus, ţeava de cupru poate elibera numai ioni de cupru în apă, ele fiind necesare pentru metabolismul organismului nostru: apa pe care o bem și o folosim nu va conține aditivi, pigmenți, compuși organici volatili sau alți compuși sintetici.

 

Încălzire

Cuprul este materialul ideal de ales pentru instalații de încălzire, datorită fiabilităţii și siguranței. Se topește la 1083°C: prin urmare, apa fierbinte sau aburul nu înmoaie și nu modifică forma ţevii; temperatura înaltă nu reduce durata de viață a ţevii, și în consecință, durata de viață a instalației. În plus, cuprul are o conductivitate termică excelentă și din acest motiv, este materialul cel mai eficient pentru sistemele care trebuie să efectueze schimb de căldură. De exemplu la sistemele de încălzire prin pardoseală radiantă: sistemele realizate din cupru au trasee de conducte mai scurte, în comparație cu sistemele din material plastic, ceea ce înseamnă pierdere de presiune mai redusă și consum mai redus de energie pentru pompele de recirculație.

 

Transportarea gazului

Ţeava de cupru pentru gaze, poate fi amplasată aproape oriunde: în interior sau în exterior, în structuri monolit sau în structuri dedicate, deoarece este în măsură să îndeplinească cerințele de siguranță la acest tip de instalaţie. Metalul roșu nu este permeabil la gaze și aer, astfel încât nicio scurgere sau contaminare din exterior nu este posibilă; oxigenul, razele UV şi temperatura nu reduc performanţele sale mecanice. Peste tot în Europa, ţeava de cupru este permisă de standarde; designeri şi instalatori contează pe ea, știind că aceasta nu arde sau nu propagă foc (clasa A1 de reacţie la foc-incombustibil) și asigură îmbinări etanșe la gaze.

 

Încălzire cu energie solară

Proprietăţile combinate ale cuprului, conductivitatea termică ridicată, rezistența la coroziune atmosferică și la contactul cu apa, uşurinţa de fabricare, capacitatea de etanșare (sudură sau îmbinare), rezistența mecanică și longevitatea, oferă avantaje de necontestat faţă de alte materiale, în aplicațiile de încălzire solară.

 

Sisteme de răcire şi climatizare

Piaţa sistemelor de aer condiţionat şi de refrigerare este în creştere şi utilizează din ce în ce mai mult cupru.

Țevile de cupru sunt folosite de mai mulţi ani în toate tipurile de schimbătoare de căldură. Răspunzând nevoilor pieţei şi obiectivelor de reglementare, gândirea inovatoare din industria cuprului a reconfigurat schimbătorul de căldură tradiţional într-un element ecologic, economic şi eficient dpdv al utilizării resurselor.

Ţevile de cupru cu diametre reduse conțin toate avantajele cuprului, în special la aplicațiile de spirale, care sunt mai compacte şi mai eficiente, în cazul schimbătoarelor de căldură, reducând costurile sistemelor performante de aer condiționat și de refrigerare.

Datorită procedeelor economice de fabricație ale cuprului și tehnicilor de asamblare familiare, producătorii realizează deja instalaţii de aer condiţionat şi de refrigerare pentru uz comercial și rezidențial, bazându-se pe tehnologia cu ţevi de cupru de diametre reduse cu microcaneluri.

 

Avantaje:

  • Fabricaţie şi asamblare economică
  • Dimensiune şi greutate mai reduse, mai puţine costuri
  • Coeficiente mai mari de transfer termic
  • Potrivite pentru agenţi refrigeranţi noi
  • Necesită mai puţin agent refrigerant
  • Reducerea costurilor totale ale unui sistem.

 

Gaze medicale şi industriale

Gazele medicale sunt utilizate pe scară largă în spitale, ele cuprind, de obicei, următoarele servicii: oxigen, aer comprimat medical, (care nu conţin urme de ulei şi umiditate), aspirare, protoxid de azot, amestec de oxigen/protoxid de azot, (O2/N2O). Ţeava de cupru îmbinată cu fitinguri capilare este materialul preferat pentru transportarea gazelor medicinale și pentru sistemele de vacuum.

 

 

Share >